esmaspäev, 4. mai 2015

Aprillikuu lõpus saabunud uued raamatud.

"Autoportree naise ja hobusega" , M.Kivastik - Väike ÖÖmuusika, 2015
 See on Kivastiku viimaste aastate novellide kogu, millest esimene lugu, "Angeliki", on peaaegu et romaan filmitegemisest, Cannes`t ja saladuslikust kreeklannast. Novellide tegelased on läbi raamatu korduvad lurus tüübid, kelle elus juhtub teinekord päris naljakaid asju. Lugu "Õnn tuleb magades" pälvis 2015. aastal Friedebert Tuglase novelliauhinna. Igatahes on see raamatu ainus naistekas, teised lood on nii-öelda meestega pooleks. Lood nendele, kes otsivad armastust, aga ei leia.

"Dinosauruste ja teiste eelajalooliste loomade lasteentsüklopeedia" -  Tänapäev, 2015
Sadade imeliste piltidega põhjalik sissevaade eelajaloolisse maailma.
* Rohkem kui 250 värvilist pilti
* Planeet Maa dinosauruste ajastul
* Eelajaloolise maailma asukad
* Dinosauruste sugulus ja käitumine
* Dinosauruste kadumise põhjused
* Usaldusväärne allikas nii koju kui ka kooli

 "Halloween", K.Priilinn -  Tänapäev, 2015
14-aastase Susani elu on pärast onu surma täielikult pea peale keeratud. Tema isa on venna kaotuse tõttu sügavas depressioonis ning otsib oma leinas lohutust alkoholist. Üks õnnetus järgneb teisele. Isa kaotab töö ning pere jääb oma kodust ilma. Isa ja ema vahelised suhted ei ole enam endised. Susani ja tema venna Rasmuse jaoks muutub olukord täiesti väljakannatamatuks.
"Halloween" pälvis Eesti Lastekirjanduse Keskuse ja kirjastuse Tänapäev korraldatud 2014.a. noorsooromaanide võistlusel III koha.

 "Ilusaid unenägusid", M.Gramellini -  Tänapäev, 2015
 Ühel lumisel vana-aasta viimase päeva hommikul ärkab 9-aastane Massimo pika meeleheitliku karje peale ning leiab oma isa jõulupuu eest maast. Juhtunud on midagi kohutavat, ta ema on kadunud. Kuhu ta kadus?
Kas ta tuleb kunagi tagasi?
Mitmekihiline ja vaimukas romaan on lugu 40 aastat hoolikalt hoitud saladusest ning samas poisist, kes peab lisaks täiskasvanuks saamise valudele püüdma ka leida oma elu laiali lagunenud kilde, avastamas viimaks, et ta ema ei olnud üldse see naine, kelleks Massimo teda pidas.

 "Jälitatav", R.Lootus -  Tänapäev, 2015
See pidi olema mõnus puhkus. Esimest korda omaette, lastest ja mehest eemal. Ghanas, imekaunil, päikesest kullatud paradiisirannal. Puhkusele rahu, üksindust ja ilusaid vaateid nautima sõitnud Rebeka kogeb risti vastupidist. See seiklus muudab nii tema kui mõnegi teise arusaamist elust ja armastusest.

"Klaasloss", J.Walls - kirj. Tänapäev, 2015
Jeannette Walls kasvas üles vanematega, kelle ideaalid ja põikpäine eristumissoov olid ühtaegu nii häda kui õnnistus. Nad elasid pikalt USA edelaosa kõrbelinnades nomaadielu. Hiljem, kui raha otsa sai, koliti Lääne-Virginia kaevanduslinna, mis oli viimane koht, kuhu keegi neist oleks sattuda tahtnud. Hoolimata isa joomisest ja allakäigust ning perekonna üleüldisest toimimatusest suutis Jeannette sellest nõiaringist välja murda ja luua endale uus, täiesti erinev elu.

"Kajakapapa Ferdinand", O.Lallemand -  Tea, 2015
Merikilpkonn Amalia on tulnud kaugelt, et muneda oma munad rannaliiva. Aga ta teab hästi, et tema lapsukesi varitsevad paljud ohud. Õnneks on olemas merikajakas Ferdinand, kes neid valvab...
Kas tal õnnestub kilpkonnapojad elusalt ja tervelt mereni viia?

"Komandandi tüdruk", P.Jenoff -  Ersen, 2015
19-aastane Emma Bau on olnud abielus ainult kolm nädalat, kui natside tankid tema kodumaale Poolasse tungivad. Mõne päeva pärast on Emma abikaasa Jakob sunnitud minema põranda alla, jättes naise linna juudi getosse lõksu. Ent vastupanuliikumine aitab ta sealt Krakowisse mehe sugulase juurde elama ja ta saab ka uue mittejuudi nime Anna Lipowski.
Emma niigi ebakindel olukord muutub veel keerulisemaks, kui ta tutvub kõrge natsiametniku komandant Richwalderiga, kes palkab ta oma assistendiks.

"Leena peenar", E.Petrone - Petrone Print OÜ, 2015
Raamat kuulub sarja "Meie pere lood", need on lühilood ühe pere tegemistest läbi laste silmade. Raamatu peateema on ema kõhus ringi ujuv Leena, tema siia ilma tulek ning esimene eluaasta vanemate õdede Marta ja Anna kõrval kasvades.

"Maitsvad võileivatordid, pidulikud einevõileivad, suupisted ja soojad võileivad", K.Eriksson -  Sinisukk, 2015
Üllatage oma perekonda sünnipäeval idamaise võileivatordiga, otsige lõunapausil turgutust soojast kitsejuustu-datlivõileivast või heeringa-sidrunikoogist ning võtke suvisele piknikule kaasa krevettide ja trühvlikreemiga suupisted või tortiljarullid tuunikala ja Philadelphia juustuga.

"Meisterda tuppa ja õue", P.Valge - Ühinenus Ajakirjad AS, 2015
43 head ideed koju ja aeda!
Näiteks esiku- või aiapink, erinevad riiulid, rõdulauake, külmakast, nagi ning palju muud põnevat. Projektid on erineva raskusastmega - midagi igaühele.

"Memuaarid", L.Christina - Eesti Raamat, 2015. Sari "Põhjamaade romaan"
Leonora Christina oli Taani kuninga Christian IV ja tema teise abikaasa Kirsten Munki tütar.
Tema elukäigus on küllaga seda, mis legendiks saamiseks vaja: kuninga tütar, ilus ja andekas, kes elab luksuses ja hiilguses ja kes pärast isa surma istub 22 aastat armetus vangikongis. Ent ometi ei mineta ta oma hingejõudu, vaid paneb oma kannatuste loo ka ise kirja.

"Pupi ja salakäik", K.Hellerma - Päike ja Pilv, 2015
Mereäärses talus elab kaks koera, bernhardiin Pupi ja väike krants Timbu. Nad on suured sõbrad.Ühel kuumal suvepäeval avastab Pupi küüni taga vundamendiveeres kasvava nõgesetuti tagant mõnusa varjulise koha. "Siia võiks ühe korraliku uru kaevata," leiab ta.

"Põhja-Ameerika indiaanlaste legendid" - Valge Vaal OÜ, 2015
Maa loomine, maailma loomine, esimese naise ja esimese mehe loomine. Kuidas tekkis Linnutee.
Keeled, nimed, pühad, tavad ja kombed. Usk ja ebausk.

"Roheline", T.Kuningas - Koolibri, 2015  Sari "Väike värval"
Roheliseta ei kujuta me ette oma igapäevaelu ega loodust, roheliseta ei saa läbi sümboolika, teadus, gastronoomia, kunstid. Rohelisega on seostatud ajaloosündmusi ja kuulsaid isikuid.
Raamatusse koondatud erinevatest "rohelistest" faktidest ja illustratsioonidest moodustub kaasahaarav roheline maailm.

"Rännumehe päevik", A:Nahkor - Tammerraamat, 2015
Moskva - Sri-Lanka - Maldiivid - Malaisia - Singapur - Indoneesia - Uus-Meremaa - Pariis
Ahto Nahkor sõnab: "Lapsepõlves oli mu unistuseks purjetada ümber maakera. Selline võimalus avanes Nordeaga ümber ilma reisile minnes. Seal sai alguse ka raamatu kirjutamise mõte."

"Saladuse jõud", M.Lepmaa - Läänetasandiku OÜ, 2015
Gea elu on ilus ja võimalusterohke. Ta on noor psühholoog, kes on leidnud töö, ta on abielus armastatud mehega ning neil on ilus kodu.
Kõik muutub, kui mees töö kaotab ning alkoholist lohutust otsib. Murdepunktiks saab päev, kus mees joobes olles Geale kallale läheb.

"Tantsuõpetaja tagasitulek", H.Mankell - Varrak, 2015
Ühel 1999. aasta oktoobrikuu päeval leitakse endine politseinik Herbert Molin oma Härjedalenis asuvast metsatalust surnuna. Näib nii, et mees on surnuks piinatud. Molini maja põrandal on näha selgeid veriseid jalajälgi. Juhtumi uurija taipab äkitselt, mida need jäljed tähendavad - selles toas on keegi ohvriga tangot tantsinud...

"Vanasõna ei valeta" - Tea, 2015   Sari "Lapse oma raamatukogu"
Raamat toob lasteni üle 200 vanasõna. Vanasõnade lahtiseletamisel vajab laps mõnikord suunavat abi, üksainus vanasõna võib saada pikema vestluse ja mõttevahetuse allikaks.
Vanasõna on alati tark.

"Varjukuju", C.J.Vallgren - Eesti Raamat, 2015   Sari "Mirabilia"
1070. aasta suvel läheb ühes Stockholmi metroojaamas kaduma väike poiss, keda ei leitagi üles. Hulk aastaid hiljem kaob salapäraselt selle poisi vend, tuntud ärimees Joel Klingberg. Kadunut hakkab otsima tema kunagine sõjaväekaaslane Danny Katz. Uurimistöö käigus selguvad üha uued kummalised seigad, kuni äkki pöördub kõik pea peale ja jäljekütist saab tagaaetav. See närvekõditav põnevik heidab pilgu Stockholmi heidikute ööbimispaikadesse, rikaste rootslaste luksusvilladesse ja Haiti salapärasesse kultuuri, eelkõige aga inimliku kurjuse hämarasse maailma.

Loodan, et igaüks leiab siit omale midagi lugemiseks - uurimiseks.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

See raamat Least on väga hea raamat. Saab teada palju sellist, mida ei teadnud. Et Lea oli nii optimistlik ja rõõmus inimene. Ise ütleb ta e...